به گزارش مشرق، اتاق فکر انگلیسی «چتم هاوس» چندی قبل در تحلیلی عنوان داشت که بازدارندگی آمریکا در مقابل ایران به دلیل حملات انصارالله در دریای سرخ و باب المندب دچار نقص شده است. همین امر تلاش واشنگتن برای اتخاذ یک رویکرد نظامی قهرآمیز را به دنبال داشته است. با این حال سیاستمداران آمریکایی نباید چنین تلقی کنند که این حملات نظامی به تنهایی میتواند مشکل ایران و گروههای نزدیک به آن را برای کاخ سفید رفع کند.
این موسسه افزود: مقامات وزارت دفاع و همچنین افسران ارشد ایالات متحده در مورد واکنش توام با ترس ارتش این کشور به حملات حوثیها، ابراز نگرانی کردهاند.
این گزارش با بیان اینکه سناتور «تام کاتن» و «تیم اسکاتبر» موضوع فوق را به شدت دنبال میکنند، افزود: درخواستها برای پاسخ عملی علیه ایران حکایت از آن دارد که بازدارندگی ایالات متحده در مقابل ایران نه تنها به طرز تاسفباری ناکافی بوده بلکه به بیان دقیق تر تضعیف شده است.
«بلال صاب» تحلیلگر چتم هاوس انگیزه و منافع اصلی آمریکا در خاورمیانه را حفظ آزادی تجارت و دریانوردی عنوان کرد زیرا خاورمیانه سرشار از منابع طبیعی استراتژیک است و همچنین نقشی حیاتی را در ترانزیت و تجارت جهانی دارد. اما حملات انصارالله یمن این منافع مهم را به چالش کشیده و موجب افزایش حق بیمه بابت خطر جنگ برای مسیرهای تجاری در دریای سرخ و همچنین هزینه حمل و نقل شده است.
این اندیشکده مستقر در لندن با بیان اینکه تهدید انصارالله باید جدی گرفته شود، افزود: با اینحال نیازی به واکنش بیش از حد نیست زیرا شرایط نشان دهنده یک بحران بزرگ نمیباشد.
نویسنده گزارش مدعی شد که ایران سالها است از طریق نیروهای نزدیک به خود تلاش میکند تا ایالات متحده و منافع آن را در سراسر منطقه تضعیف کند. در همین چارچوب، نیروهای انصارالله بر بخش وسیعی از شمال یمن و دیگر مراکز بزرگ جمعیتی آن کشور حضور دارند. شبه نظامیان شیعه در عراق نیز سیاست و منابع را کنترل میکنند. در سوریه هم «بشار اسد» در کل متحد نزدیک به تهران به شمار میرود. علاوه بر این در لبنان و فلسطین نیز حزب الله و حماس به صورت مستقیم با اسرائیل درگیر هستند.
این گزارش تاکید دارد: ایران قادر شده است تا شرکای کلیدی ایالات متحده را تحت فشار قرار دهد و از این جهت در مسیر ایجاد شکاف بین واشنگتن و متحدانش در منطقه حرکت کرده و حتی در برخی سطوح، موفق نیز شده است. هم سعودیها و هم اماراتیها به دنبال این بودهاند تا توافقهای عادیسازی روابط با تهران را عملیاتی کنند.
در حالیکه بسیاری از نهادهای اطلاعاتی آمریکایی، ایران را در بحران اخیر غزه دخیل ندانسته اند اما این اتاق فکر انگلیسی ادعا دارد: ایران از طریق حملات حماس در ۷ اکتبر قادر شد تا تحولی را که میتوانست یک رویداد دگرگونکننده برای خاورمیانه باشد یعنی توافق عادیسازی بین عربستان سعودی و اسرائیل با میانجیگری آمریکا را از مسیر خود خارج کند.